Werkgeluk vergroten: alle ins & outs

Jouw mensen zijn hét goud van je organisatie. Want hoe goed je product of dienst ook is, je kan niet zonder toegewijde medewerkers. Het is daarom belangrijk om oog te hebben voor hun werkgeluk. Om een omgeving te creëren waarin zij zich gewaardeerd, gemotiveerd en betrokken voelen. Bovendien dragen gelukkige medewerkers bij aan het succes van jouw organisatie. Maar hoe geef je het werkgeluk een boost? Wij helpen je op weg.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is méér dan alleen plezier hebben in je werk. Werkgeluk is: het hebben van een baan waar je voldoening uithaalt. Die je prikkelt. Waar je enthousiast over vertelt tijdens feestjes. Werkgeluk heeft ook te maken met hoe betrokken je je voelt, hoeveel waardering je krijgt en of er een goede werk-privébalans is. Ook de mate van zingeving en verbinding bepalen hoeveel geluk je op je werk ervaart. Kortom: werkgeluk gaat dus écht over gevoel en emotie; niet per se over hoeveel je verdient of hoe groot je leaseauto is.

Verschil werkgeluk en werktevredenheid

De termen ‘werkgeluk’ en ‘werktevredenheid’ worden vaak door elkaar gebruikt. Begrijpelijk, maar tóch zijn er verschillen:

  • Bij werkgeluk draait het om het emotionele welzijn van je medewerker en de voldoening die hij of zij ervaart. Daarbij gaat het meer om het diepe verlangen naar betekenisvol werk, ergens bij horen en passie voelen voor je werk. Mensen die werkgeluk ervaren, voelen zich meer betrokken bij hun werk en zijn een stuk loyaler.

  • Werktevredenheid richt zich daarentegen meer op de praktische aspecten van het werk. Denk aan salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, de samenwerking met collega’s of leiderschapsstijlen. Deze aspecten zijn vaak afhankelijk van externe factoren zoals beloningen en voordelen.

10 tips voor meer geluk op het werk

Uit onderzoek blijkt dat meer werkgeluk zorgt voor minder ziekteverzuim, betere prestaties en minder burn-outs. Dus investeren in werkgeluk = investeren in jouw organisatie. Maar hoe zorg je voor meer werkgeluk bij je medewerkers? Wij geven 10 tips:

  1. Luister naar je medewerkers. Dit doe je door regelmatig feedbackmomenten te plannen, medewerkersonderzoeken te versturen en structureel een ontwikkelgesprek te voeren.

  2. Stimuleer open communicatie en transparantie. Want een open werkcultuur creëert vertrouwen. En als medewerkers zich vertrouwd voelen, kunnen ze vrij communiceren en hun zorgen gemakkelijker op tafel leggen.

  3. Investeer in leren en ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan trainingen, workshops en opleidingen. Zo ervaren je medewerkers meer voldoening, motivatie en betrokkenheid. En ook biedt het een positief toekomstperspectief, wat bijdraagt aan het werkgeluk.

  4. Geef regelmatig erkenning en waardering. Vooral met complimenten, die geven je écht een boost. Laat merken dat je ziét wat voor goed werk je collega levert.

  5. Zorg voor een goede werk-privébalans. Geef bijvoorbeeld de mogelijkheid tot thuiswerken of flexibele werkuren. Ga in gesprek met jouw medewerker en vind samen een werkmodus die voor hem of haar werkt.

  6. Investeer in de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Bijvoorbeeld door een fietsenplan, heerlijke massages, mindfulness-trainingen of een sportabonnement. En denk natuurlijk ook aan gezonde snacks voor op kantoor.

  7. Neem mentale gezondheid ook serieus. Wees alert op signalen die duiden op een te hoge werkdruk en ga erover in gesprek. Soms kan een gesprek met een externe coach ook veel inzicht en ondersteuning bieden.

  8. Schep duidelijke verwachtingen. En stel heldere doelen op. Zo weet je medewerker precies waar hij aan toe is en geef je hem autonomie om zijn eigen taken uit te voeren.

  9. Teken een duidelijk loopbaanpad uit. Zo weet je collega precies wat de groeimogelijkheden zijn en welke competenties daarvoor nodig zijn. Wel zo transparant.

  10. Organiseer regelmatig uitjes. Niet alleen leuk, maar ook goed voor de teambuilding. Hoe meer verbonden je medewerkers zijn, hoe meer werkgeluk ze ervaren.

Practice what you preach, toch? Bij WELDER hebben we daarom nog een aantal andere initiatieven om het werkgeluk onder onze medewerkers te vergroten:

  • We hebben lak aan hiërarchie en geven mensen volledige vrijheid.

  • Iedereen heeft onbeperkt vakantiedagen.

  • Niemand wordt afgerekend op een target.

  • Er is ruim budget voor personeelsuitjes en worstenbroodjes

Het werkgeluk model

Eten, drinken, slapen, zuurstof: ieder mens heeft deze fysiologische basisbehoeften. Maar er bestaat ook zoiets als psychologische basisbehoeften. Dat zijn fundamentele behoeften die essentieel zijn voor je mentale welzijn. En dus ook voor je werkgeluk. Op basis van de expertise van onze partner Chivo - Kennisinstituut vitaliteit hebben we die psychologische basisbehoeften samengebracht in één model: het werkgeluk model. Dit model laat zien welke factoren bijdragen aan het werkgeluk van jouw medewerkers.

  • Autonomie staat voor individuele vrijheid, verantwoordelijkheid, energie, zelf keuzes kunnen maken en leven naar je eigen waarden. Het betekent ook dat je mag zijn wie je bent.

  • Sociale relaties gaan over de verbinding met je collega’s, een goede onderlinge sfeer en elkaar versterken. Er écht bij horen.

  • Competentie gaat over vakmanschap en (talent)ontwikkeling en het benutten van de sterke eigenschappen van iemand. Ofwel: doen waar je goed in bent.

  • Rechtvaardigheid verwijst naar eerlijk en respectvol behandeld worden, waardering krijgen en gezien worden. Zowel door je leidinggevende als je collega’s.

De vertaling naar de praktijk

Leuk en aardig, zo’n werkgeluk model. Maar laten we de theorie vertalen naar de praktijk. Als leidinggevende heb je daar een belangrijke rol in. Want die psychologische behoeften moeten vervuld worden om tot energieke werknemers te komen. Hoe? Met hulp van de HR-software van WELDER kun jij zélf aan de knoppen draaien. We noemen een aantal van onze features:

Gelukswijzer

Is werkgeluk meetbaar? Zeker! In onze gesprekssoftware zit standaard een gelukswijzer. In die gelukswijzer beantwoordt jouw medewerker stellingen binnen de 4 psychologische basisbehoeften: autonomie, competenties, sociale relaties en rechtvaardigheid. Op die manier krijg jij inzicht in het werkgeluk van jouw medewerker.

Medewerkersonderzoek

Ook in onze software voor medewerkersonderzoeken kun je werkgeluk-thema’s behandelen. Richt bijvoorbeeld een medewerkerstevredenheidsonderzoek in met vragen over energiegevers, werk-privébalans, verantwoordelijkheden, mate van uitdaging, verbinding met collega’s, werksfeer, ga zo maar door.

Interne communicatie-tool

Eén team, één taak. Om de verbondenheid tussen collega’s te versterken, is een interne communicatie-tool een must. Zo’n intern communicatieplatform maakt de lijntjes kort en stimuleert de betrokkenheid van je medewerkers. Het is een plek waar je nuttige informatie met elkaar kan delen, maar er is ook zéker ruimte voor Netflix-tips 😉

Kennisbank

Maak je al gebruik van een interne kennisbank? Daarmee hebben je medewerkers snel en gemakkelijk toegang tot de info die ze nodig hebben. Dat scheelt een hoop frustratie. En hoe minder frustratie, hoe meer werkgeluk. Bovendien voelen medewerkers zich zelfredzamer wanneer ze zélf het antwoord op hun vraag kunnen vinden, zonder afhankelijk te zijn van anderen.

Persoonlijke ontwikkeling

Een belangrijke factor binnen werkgeluk is: de mogelijkheid om je te blijven ontwikkelen. Zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Dit kun je doen door eigen e-learnings te bouwen, een kennisbank op te zetten en loopbaanpaden uit te stippelen. Dat kan allemaal via onze software voor leren & ontwikkelen.

Loyaliteitsprogramma

Waardering uitspreken kan met woorden. Maar je kunt je collega’s ook belonen met leuke cadeautjes. Zo kun je een loyaliteitsprogramma inrichten waarin je collega’s punten sparen. Met het opgebouwde saldo kunnen zij na verloop van tijd een tof cadeau uitkiezen of bijvoorbeeld doneren aan een goed doel.

Gelukkig & vitaal tijdens de hele employee journey

Werkgeluk is iets dat je continu moet monitoren. Niet slechts één per jaar. Je kunt het werkgeluk in elke fase van de employee journey toetsen. Bijvoorbeeld tijdens de onboarding, nét voor het einde van de proeftijd, na de eerste drie maanden, tijdens periodieke ontwikkelgesprekken en tijdens de offboarding. Op die manier weet je gedurende de hele medewerkersreis hoe het ervoor staat met het werkgeluk van je medewerkers. Onze software helpt je daarbij en geeft je een hoop data. En met die inzichten (individueel en organisatiebreed) kun jij vervolgens stappen zetten in de juiste richting.

Met eigen ogen zien? 👀

Laat hier je gegevens achter zodat we samen een demo kunnen inplannen