Functionerings- en ontwikkelingsgesprek formulier met 25+ vragen
Het functioneringsgesprek: jaarlijks vaste prik bij de meeste organisaties. Je bent misschien op zoek naar een functionerings- of ontwikkelingsgesprek formulier ter voorbereiding van dit gesprek. Bij een 'klassiek' functioneringsgesprek voert de leidinggevende de monoloog terwijl de medewerker toebehoort welk oordeel wordt geveld. Terwijl het functioneren van de leidinggevende niet aan de kaak wordt gesteld. Het ontwikkelgesprek vervangt het functioneringsgesprek én wordt een stuk gemakkelijker gemaakt met de software van WELDER. Lees er op deze pagina meer over of bekijk onze klikbare demo.
Ontwikkelgesprek vervangt het functioneringsgesprek
In deze veranderende tijd waarin protocollen steeds efficiënter zijn en een succesvol resultaat vaak het doel is, is het ook belangrijk om op het gebied van functioneren, werknemerstevredenheid en onderlinge relaties op de werkvloer de boel op de schop te doen. Van functioneringsgesprek naar ontwikkelgesprek: in deze modernere aanpak wordt ook het functioneren van de leidinggevende besproken én worden zaken buiten de werkvloer besproken zoals ambities, drijfveren en zaken in de privésfeer.
Wij hebben hiervoor een speciaal systeem ontwikkeld: de module gesprekken voeren. Deze software zorgt ervoor dat je de juiste vragen als leidinggevende stelt tijdens zo’n gesprek en door de geautomatiseerde aanpak weet je hoeveel gesprekken er zijn gevoerd per afdeling, welke afdeling het hoogst scoort op het gebied van werkgeluk en waar de high potentials verstopt zitten. Daarnaast wordt niet alleen het functioneren van de werknemer aan de kaak gesteld, maar ook dat van de leidinggevende voor een optimale werkbalans.
Met onze software kun je je eigen ontwikkelgesprek voorbereiden en op die manier het hele proces vergemakkelijken, automatiseren en bijdragen aan een betere werkomgeving. Op basis van een aantal vaste thema’s geven we je graag inspiratie over deze nieuwe manier van werken. Scheur dat papieren formulier met standaard vragen voor een functioneringsgesprek maar door en start met deze nieuwe, automatische manier van werken.
Van functioneringsgesprek naar ontwikkelgesprek: in deze moderne aanpak wordt ook het functioneren van de leidinggevende besproken én zaken zoals ambities en drijfveren.
Opbouw van het functionerings-& ontwikkelingsgesprek
Op deze pagina vind je meer dan 25 vragen die jou kunnen inspireren voor het naderende ontwikkelgesprek. Dit formulier bestaat uit twee onderdelen, namelijk persoonlijke vragen en zakelijke vragen.
Persoonlijke vragen ter inspiratie van je ontwikkelgesprek
In het persoonlijke gedeelte wordt gekeken naar het werkplezier, vitaliteit, betekenis, talentontwikkeling, persoonlijk leiderschap en relaties. Per thema hebben we een aantal situaties en vragen uitgelicht die jij ter inspiratie voor het eigen gesprek kunt gebruiken.
Werkplezier
Het is maandagochtend, 7.00. De medewerker stapt met lood in z’n schoenen uit bed na vijf keer het alarm te hebben uitgesteld en schrokt snel een ontbijt naar binnen. Brr, weer zo’n donkere maandag. Dat belooft weinig goeds. De sfeer waarmee de medewerker mee is opgestaan, is meegenomen naar de werkvloer.
Iedereen heeft weleens een slechte dag. Maar wanneer je medewerker structureel gebukt gaat onder stress of met tegenzin naar het werk gaat, dan heeft dat z’n weerslag op onder andere de werkprestaties en teamsfeer. Met deze vragen kan je het werkplezier van je medewerkers achterhalen van je medewerkers:
- Voer je je werk uit met plezier?
- Voelt je werk als ‘moeten’?
- Kan je jezelf herpakken als het even tegenzit?
- Kan je jezelf goed concentreren tijdens je werkzaamheden?
Vitaliteit
Kruipt de medewerker na een lange werkdag het liefst meteen onder de dekens of is er ook nog voldoende tijd voor privé-activiteiten? Zit de medewerker privé goed in z’n vel, is er een goede balans en voelt de medewerker zich fit?
Misschien zaken waar jij als leidinggevende denkt dat ze je niets aangaan, maar die wel degelijk invloed hebben op het functioneren.Wanneer iemand niet lekker in z’n vel zit, is dat vaak terug te zien in de prestaties op de werkvloer. Met deze vragen kan je de vitaliteit achterhalen, zonder dat je teveel vraagt:
- Voel je je fit?
- Heb je het gevoel dat werk en privé in balans zijn?
- Begin je positief aan een nieuwe dag?
- Heb je naast je werk voldoende energie voor privé-activiteiten?
Betekenis
Soms moeten de rekeningen nou eenmaal betaald worden en heeft een medewerker z’n baan niet helemaal voor het zeggen. Logisch, maar tegelijkertijd is het wel belangrijk dat de medewerker voldoening haalt uit z’n werk. Heeft de medewerker het idee dat zijn of haar taken positief bijdragen of wordt het takenlijstje dagelijks afgestreept? Met deze vragen in een ontwikkelgesprek kan daarachter komen:
- Haal je voldoening uit je werk?
- Draagt je werk bij aan je welbevinden?
- Sta je achter onze visie?
- Heb je het gevoel dat je een positieve bijdrage levert?
Talentontwikkeling
Haalt je medewerker het onderste uit de kan? Staat ‘ie open voor het volgen van aanvullende cursussen en stort ‘ie zich vol enthousiasme op nieuwe uitdagingen? En geef jij als leidinggevende de medewerker daartoe de kans? Medewerkers die constant worden uitgedaagd zijn minder geneigd om rond te snuffelen bij de concurrent en dat zie je terug in hun werkprestaties. Hieronder vind je een aantal voorbeelden hoe je talentontwikkeling kunt achterhalen:
- Word je voldoende uitgedaagd in je werk?
- Kan je jezelf voldoende ontwikkelen?
- Krijg je te maken met nieuwe taken of werkzaamheden?
- Krijg je de verantwoordelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen?
Persoonlijk leiderschap
Verantwoordelijkheid krijgen is één, maar ziet de medewerker ook zelf kansen? Neemt hij of zij initiatief en geef jij als leidinggevende ruimte voor eigen inbreng? Met deze vragen kan je erachter komen hoe de medewerker scoort op het gebied van persoonlijk leiderschap:
- Bespreek je met je leidinggevende of werkvoorbereider je uitdagingen?
- Is er volgens jou ruimte voor eigen inbreng?
- Worden je goede prestaties gewaardeerd?
- Heb je de regie over je eigen werkzaamheden?
Relaties
Collega’s hoeven geen beste vrienden te worden, maar een goede werksfeer is erg belangrijk. Zeker als je je bedenkt dat je medewerkers gemiddeld eenderde van hun tijd aanwezig zijn op het werk. Onderlinge (werk)relaties bevorderen daarom een goed functioneren. Met deze vragen kan je meer te weten komen over werkrelaties op de werkvloer:
- Vind je de sfeer op je werk prettig?
- Heb je met je collega’s een goede (werk)relatie?
- Blijft een (werk)relatie onder druk ook goed gaan?
- Ervaar je je collega’s als hulpvaardig?
Zakelijke vragen ter inspiratie van je ontwikkelgesprek
Balans is key. Daarom is het belangrijk dat je medewerker zowel privé als zakelijk goed in z’n vel zit. Hierboven hebben we je inspiratie gegeven voor privévragen, nu gaan we dieper in op de zakelijke vragen en andere manieren om het ontwikkelgesprek meer diepte te geven. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de competenties van de medewerker, maar ook naar die van jou als leidinggevende.
De leidinggevende beoordelen
Wanneer een medewerker over jou als leidinggevende te spreken is, zal je merken dat de samenwerking vlotter verloopt. Er wordt respectvol met elkaar omgegaan waardoor de taken gemakkelijker zullen verlopen. Je kunt als leidinggevende of HR-medewerker de volgende vragen stellen:
- Voel je je door je leidinggevende gewaardeerd als werknemer?
- Ontvang je complimenten bij successen die mede aan jou te danken zijn?
- Aan welke ontwikkelpunten kan jouw leidinggevende werken volgens jou?
Competenties
Competenties zijn het geheel van aantoonbare kenmerken en vaardigheden die de efficiëntie of prestaties van een functie mogelijk maken en verbeteren. Tijdens een functionerings- of ontwikkelgesprek kijken we vooral naar gedrags- en vaktechnische competenties. Deze competenties kunnen voor beide kanten beoordeeld worden:
Gedragscompetenties
- Luisteren: belangrijke informatie wordt opgepakt uit mondelinge mededelingen en er wordt indien nodig doorgevraagd of ingegaan op reacties.
- Mondelinge presentaties: ideeën en feiten worden op heldere wijze gepresenteerd met gebruik van de juiste middelen.
- Overtuigingskracht: Anderen kunnen overtuigen om een bepaald standpunt in te nemen voor bepaalde plannen, ideeën of producten.
- Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid: ideeën en meningen in begrijpelijke en correcte taal in schrift uitdrukken.
- Flexibel gedrag: aanpassen op de situatie bij mogelijke problemen of kansen die zich voordoen.
Vaktechnische competenties
Voor vaktechnische competenties is het lastiger om voorbeelden te benoemen, omdat deze afhankelijk zijn van de functie en werkzaamheden. We geven je graag tips hoe je deze competenties kunt formuleren:
- Op basis van een bestaande functie- en taakbeschrijving: selecteer hieruit de competenties die belangrijk zijn voor de functie/rol.
- Doe inspiratie op in het competentiewoordenboek.
- Maak een visuele voorstelling (een moodboard) en selecteer hieruit de belangrijkste competenties.
- Bekijk naar andere medewerkers met dezelfde functies en beoordeel hun competenties ter inspiratie.
- Haal inspiratie uit positieve of negatieve werksituaties. Zo ontdek je welke competenties benodigd zijn.
Weten hoe onze software jou daar bij kan helpen? Bekijk onze klikbare demo.
360 graden feedback
Naast je eigen feedback kan je natuurlijk ook nog bij externen vragen om feedback voor jezelf en die van de medewerker. Denk hierbij aan een interne (directe) collega en externe klant. Op die manier krijg je een totaalbeeld van jouw eigen functioneren en dat van je medewerkers.
Ambitie
Is jouw medewerker gebrand op nieuwe uitdagingen en opleidingen? Ben jij als leidinggevende bereid deze afspraken te maken en ook daadwerkelijk na te komen? Zolang de ambitie bij de medewerker hoog is, is de kans groot dat ‘ie goed op z’n plek zit.
Bang dat de medewerker na een flinke investering in opleiding en scholing je organisatie verlaat? Wanneer je niet investeert in ontwikkeltrajecten voor je medewerker, is de kans groter dat ‘ie op termijn vertrekt. Zorg daarom na afloop van het ontwikkelgesprek dat je bespreekt welke opleidingen er mogelijk zijn en zet nieuwe ontwikkelafspraken op papier en refereer hier de volgende keer aan. Leg ook andere afspraken zoals salaris en doelstellingen vast. Dit kan ook in onze software.
Bovenstaande vragen zijn ter inspiratie voor je ontwikkelgesprek. Probeer dus niet het traditionele functioneringsgesprek om te buigen naar de nieuwe stijl, maar gooi het huidige proces op de schop en zorg dat het een gesprek wordt waar zowel medewerker en leidinggevende naar uitkijken. Inspiratie nodig? Bekijk dan onze werkwijze.