Het medewerkersonderzoek: de basis
Een medewerkersonderzoek is een middel voor het ophalen van input bij je medewerkers. Je kunt daarmee bijvoorbeeld inzicht verkrijgen in de mate waarin medewerkers zich betrokken voelen bij je organisatie. Of hoe tevreden ze zijn met het werk en de werkomgeving. Een medewerkersonderzoek kan dan ook gebruikt worden voor een breed scala aan onderwerpen, zoals:
Tevredenheid over het werk.
Betrokkenheid en motivatie.
Effectiviteit van communicatie.
Leiderschap en management.
Werkdruk en stress.
Ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden.
Met een medewerkersonderzoek kun je belangrijke inzichten verkrijgen in verschillende onderwerpen. Het succes van je medewerkersonderzoek is echter afhankelijk van diverse factoren, zoals de gebruiksvriendelijkheid van het onderzoek, de opbouw én de kwaliteit van de vragen die aan bod komen.
Een digitaal medewerkersonderzoek
Een saaie, papieren vragenlijst met veel administratieve rompslomp is dikwijls niet de juiste basis voor een succesvol medewerkersonderzoek. Maar wat dan wel? Nou, bijvoorbeeld een efficiënt, digitaal medewerkersonderzoek!
Met een digitaal medewerkersonderzoek haal je snel en doeltreffend de gewenste input op en verzamel je resultaten effectief en overzichtelijk. En je kunt een digitaal medewerkersonderzoek ook nog eens aantrekkelijk vormgeven. Op die manier spreekt het onderzoek meer tot je medewerkers, waardoor ze eerder geneigd zijn om het onderzoek volledig in te vullen. Het maken van een digitaal medewerkersonderzoek kan tegenwoordig bovendien heel gemakkelijk. Met gebruiksvriendelijke software zoals de onderzoekstool van WELDER maak je in een handomdraai elk gewenst onderzoek voor je medewerkers, genereer je automatische rapportages en dat alles in je eigen (huis)stijl. Zo zorg je voor een gebruiksvriendelijk medewerkersonderzoek waar je medewerkers graag aan meewerken.
De opbouw van een goed medewerkersonderzoek
De vorm van een medewerkersonderzoek is belangrijk voor de ontvangst van het onderzoek. Maar het uiteindelijke succes van je onderzoek valt of staat met de inhoud. Het is daarom belangrijk om je medewerkersonderzoek een stevig inhoudelijk fundament te geven. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld wetenschappelijke inzichten gebruiken, zoals vervulling van de psychologische basisbehoeften als voorwaarde voor werkgeluk.
Psychologische basisbehoeften: bouwsteen van je medewerkersonderzoek
Ieder mens heeft biologische basisbehoeften die ons fysiek fit houden. Denk hierbij aan slaap, voeding en beweging. Maar daarnaast hebben we ook bepaalde psychologische basisbehoeften, die onze geest fit houden en ervoor zorgen dat we mentaal goed in ons vel zitten. We onderscheiden de volgende psychologische basisbehoeften:
Autonomie: zelf beslissingen nemen
Competentie: je bekwaam voelen
Rechtvaardigheid: op gelijke wijze behandeld en gewaardeerd worden
Sociale relaties: betekenisvolle verbinding voelen met anderen
De psychologische basisbehoeften spelen dan ook een cruciale rol in hoe medewerkers zich voelen op werk en dragen direct bij aan welzijn, motivatie en prestaties van medewerkers. Een goede maatstaf voor je medewerkersonderzoek dus!
15 goede vragen voor je medewerkersonderzoek
Zodra je onderzoek een goed fundament heeft, is het vooral nog de kunst om de juiste vragen te stellen. Richt je daarom op de hoofdzaken en neem alleen stellingen op over zaken waar je aan kunt werken. We hebben er vijftien voor je op een rij gezet:
Autonomie
1. Mijn werk geeft mij energie
2. Mijn werkzaamheden passen bij wat ik leuk vind om te doen
3. Ik ervaar voldoende vrijheid bij het uitoefenen van mijn functie
Competentie
4. Ik heb er vertrouwen in dat ik de dingen die ik moet uitvoeren goed kan
5. In mijn werk word ik voldoende uitgedaagd
6. Ik kan mezelf ontwikkelen in mijn werk
Sociale relaties
7. Ik ervaar voldoende persoonlijk contact met mijn collega’s
8. Ik vind de sfeer op mijn werk prettig
9. Ik voel mij onderdeel van de afdeling waar ik werkzaam ben
Rechtvaardigheid
10. Ik ervaar een goede samenwerking met mijn leidinggevende
11. Ik voel dat ik eerlijk en respectvol behandeld word
12. Ik word voldoende beloond voor het werk dat ik doe
Organisatie
13. Ik ontvang tijdig en duidelijke informatie van de organisatie over belangrijke zaken
14. Ik kan me vinden in de missie en visie van de organisatie
15. Ik vind dat er voldoende aandacht is voor mijn veiligheid
Bovenstaande stellingen en onderwerpen zijn gebaseerd op vervulling van de psychologische basisbehoeftes. Hiermee heb je de basis te pakken van een goed, gefundeerd medewerkersonderzoek en krijg je antwoorden op de juiste vragen om op door te pakken!
Jouw eigen, digitale medewerkersonderzoek
Elk type onderzoek in een handomdraai
Input van al je medewerkers
Automatische rapportages
Templates voor een vlugge start